
-
Hannu_S
- 14/07/2023
Investointiprojektien johtamisessa on paljon parannettavaa
Digitaalinen näkökulma Oulun yliopiston ja Oulun kauppakamarin Mill-hankkeen tuloksiin
Investointiprojektien johtaminen voi olla monimutkaista, mutta se on elintärkeää organisaation menestykselle. Muun muassa Oulun yliopiston ja Oulun kauppakamarin 2018-2020 toteuttamassa Mill-hanke toi esiin haasteita projektijohtamisessa ja antoi suuntaviivoja sille, kuinka projektijohtamista voidaan parantaa.
Yksi Mill-hankkeen keskeisistä havainnoista oli, että johtamisessa on paljon parantamisen varaa. Tässä blogitekstissä pohdimme erityisesti projektinjohtamisen kriittisten prosessien tunnistamisen merkitystä ja kuinka digitaalista teknologiaa voidaan hyödyntää hyväksi havaittujen ratkaisujen automatisoinnissa ja monistamisessa.
Tunnista haasteet ja kriittiset prosessit
Investointiprojektien johtamisen haasteet vaihtelevat projektin koosta ja monimutkaisuudesta aina organisaation sisäisiin rakenteisiin ja toimintakulttuuriin. Yhteisiä haasteita ovat esimerkiksi resurssien puute, epäselvät tavoitteet, puutteellinen suunnittelu ja viestintä sekä projektin monimutkaisuuden ja epävarmuuden hallinta. On tärkeää tunnistaa nämä haasteet ja kohdata ne rohkeasti.
Johtamisen kannalta kriittiset prosessit, kuten resurssien allokointi, viestintä, riskienhallinta ja seuranta, on tunnistettava ja optimoitava. Nämä prosessit määrittävät suurelta osin projektin onnistumisen ja niiden tehostaminen on avain parempaan projektijohtamiseen.
Digitaalinen automaatio ja monistaminen
Digitaalinen teknologia tarjoaa työkaluja, jotka voivat tehostaa projektinjohtamista huomattavasti. Hyväksi havaittujen ratkaisujen automatisoiminen ja monistaminen digitaalisen teknologian avulla voi vähentää virheitä, tehostaa prosesseja ja vapauttaa resursseja strategisempiin tehtäviin.
Esimerkiksi pilvipohjaiset projektinhallintatyökalut voivat automatisoida useita toistuvia tehtäviä, kuten aikataulujen päivityksiä, tehtävien seurantaa ja raportointia. Hyväksi havaittujen ratkaisujen monistaminen mahdollistaa parhaiden käytäntöjen leviämisen koko organisaatioon ja parantaa siten projektien onnistumisprosenttia.
Strateginen suunnittelu ja johdon sitoutuminen
Johdon on näytettävä suuntaa ja annettava selkeät tavoitteet projektille. Strategisen suunnittelun merkitystä ei voi korostaa liikaa. On varmistettava, että investointiprojektit tukevat organisaation strategisia tavoitteita ja että niitä johdetaan johdonmukaisesti näiden tavoitteiden mukaisesti.
Riskienhallinta
Investointiprojektien johtamisessa riskienhallinnan rooli on kriittinen. Hyvä riskienhallinta sisältää riskien tunnistamisen, arvioinnin ja hallinnan, mutta myös riskitietoisuuden luomisen organisaatiossa.
Lopulta parantamalla investointiprojektien johtamista – tunnistamalla ja optimoimalla kriittiset prosessit, hyödyntämällä digitaalista automaatiota ja monistamista, ja saamalla johdon sitoutumaan – voimme kasvattaa projektien onnistumisprosenttia, tehostaa resurssien käyttöä ja lopulta parantaa organisaation kilpailukykyä. Se ei ole helppo tehtävä, mutta mm. Mill-hanke sekä investointiprojektien johtamisen tutkimusjulkaisut tarjoavat arvokkaita oivalluksia ja konkreettisia suosituksia siitä, mistä aloittaa ja mihin suuntaan edetä.